Rozhovor s hudobnou skupinou Prospekt

16.10.2011 15:24

 

Pripravili sme pre Vás rozhovor so skupinou Prospekt, ktorá pochádza zo Svidníka. U Rusínov sa podobne ako na celom východnom Slovensku veľkej obľube tešia regionálne hudobné skupiny, ktoré hrávajú ľudové piesne v modernom prevedení. Žiadna väčšia spoločenská akcia sa nezaobíde bez pozvanie hudobnej skupiny, ktorá pomáha udržať zábavu a atmosféru až do skorého rána. V regióne pod Duklou patrí k najžiadanejším kapelám tohto razenia skupina Prospekt. Skupina hraje v rovnakom zložení už viac ako 15 rokov a na svojom konte má už 5 oficiálne vydaných nahrávok.
Lídrom kapely je Jaro Sasarak (klávesy, harmonika, spev). Preferuje rusínske ľudové piesne, blízke sú mu také, ktoré spievali ešte naši dedovia. Neoficiálnym maskotom skupiny je primáš Ľuboš Zasada (klávesy, husle). Spomedzi všetkých členov sa teší najväčšej popularite aj vďaka svojmu bavičskému talentu a zmyslu pre humor. Milana Jakubča (bicie, ozembuch) charakterizovali ostatní ako veľkého pohoďáka, podobne ako Boba Bartka (gitara, kontrabas), ktorý robí aranžmány k jednotlivým piesňam na CD.
Prvá oficiálna náhravka skupiny nazvaná Kacmarecko pri furmancu vyšla len ako magnetofónová kazeta.
Ďalšia nahrávka bola nazvaná Čerkoše, Čerkoše a vyšla už ako CD. Som rád, že skupina súhlasila so zverejnením ukážok na stránkach Holosy.sk. V Muzike si môžete vypočuť dve rusínske piesne z tohto CD:

Čerkoše
Nebudu tak robil

Ďalšia nahrávka bola nazvaná Čerkoše ... a bože muj. Z tohto CD si môžete v Muzike vypočuť tiež dve skladby:

Halo Maričko
Tivko tu paribkiv

Štvrté CD skupina nazvala Oj pila, pila a je viac v rockovom duchu. Na celom albume je cítiť gitaru, ktorú dohrával Bobo Bartko.

Posledné CD s priznačným názvom Ej by Vas Čerkoše, by Vas porandalo! vyšlo tohto roku a je vyslovene ľudové. Na cédečku je jedna zaujímavosť - autorská pieseň pod názvom Šandal, kde sa spieva o tejto obci a jej obyvateľoch. Ako bonus je pridaná jedna skladba v disko úprave. Aj z tohto CD si môžete vypočuť dve skladby:

Lipočko zeľena
Široke koriňa

 

 

1. Aký štýl hudby hrávate?

"Náš štýl hudby je voľný. Hráme čokoľvek do tanca. Pre nás je dôležité, aby sme čo najlepšie zabavili ľudí."

 

2. Na akých akciách či podujatiach hrávate?

"Všetko čo príde. Hráme hlavne na svadbách, plesoch, tanečných zábavách a podobne."

 

3. Vy osobne ste sa chceli vždy stať hudobníkom?

"Okrem jedného multiinštrumentalistu (Bobo),čo hrá od detstva, prakticky sme sa všetci dostali náhodou k muzike. Ľuboš úspešne ukončil ZUŠ a taktiež vyštudoval konzervatórium. Veľmi dobre ovláda hru na husle. Takže muzikantmi sme sa stali náhodne a asi nie vždy sme snívali o tom, že sa staneme hudobníkmi."

 

4. Keď práve nehráte, ako relaxujete?

"Keď nehráme väčšinou oddychujeme, relaxujeme a trávime čas so svojimi rodinami. Veľa času trávime samozrejme v práci, keďže normálne pracujeme a zarábame peniaze a chceme pre naše rodiny to najlepšie. Povolaním sme dvaja vodiči, robotník a učiteľ. A cez víkendy hrávame už na spomínaných akciách. Takže toho času na oddych máme málo."

 

5. Aké plány má skupina do budúcnosti?

"Čo sa týka budúcnosti, skôr je to už o prítomnosti, zahrať si a hlavne zabaviť ľudí. Keďže nám ťahá na 50-ky, nerobíme si ďalekosiahle plány a dokiaľ budeme môcť a vládať zabávať ľudí, budeme to robiť aj naďalej."

 

6. Poznáte obec Ruská Kajňa?

"Obec Ruská Kajňa poznáme len z prejazdov, ale v okolí sme hrávali a hráme aj teraz niekedy, keďže máme široký záber pôsobnosti. V minulosti sme hrávali v blízkom Pakostove, Oľke či Nižnej Sitnici."

 

7. Vaše nejaké životné motto?

"Motto? Tešiť sa na každú novú akciu, prežiť ju v spoločnosti dobrých ľudí, dať im dar zábavy, nech zabudnú na každodenné starosti, zaspievajú, zatancujú a pod. Asi týmto sa riadi naša skupina."

 

 

https://holosy.sk/system/files/sites/default/files/content/cerkose6.jpg

 

 

 

Kontakt na kapelu v prípade záujmu o vystúpenie
e-mail: kapela.prospekt@gmail.com
telefon: 0908/471279, 0903/883445
https://www.prospekt.wbl.sk/