V Habure stojí drevený chrám po 250 rokoch

11.07.2011 11:38

 

V obci Habura v okrese Medzilaborce otvorili slávnostne cez víkend nový drevený chrám. Ide o kópiu pôvodného chrámu, ktorý stál v obci pred 250 rokmi. Chrám je najmladším dreveným kostolíkom na Slovensku.

Pôvodný  chrám stál v Habure už pred rokom 1510. Obec ho však v roku 1759 darovala susednej obci Malá Poľana, kde nemali vlastný chrám. Haburčania si vtedy postavili murovanú „cerkev“. 

Malá Poľana však v roku 1935 kostolík predala do Hradca Králové, kde stojí dodnes. Kostolík rozobrali a do Českej republiky previezli vlakom.

Starosta Habury Mikuláš Juščík  vysvetlil, že o navrátení cerkvi viackrát rokovali. Keď sa to nepodarilo, založili nadáciu Drevený kostolík Habura a postavili jeho repliku. Peniaze na výstavbu získala nadácia od sponzorov.


Drevený chrám stavali viac ako rok dvaja zruční rodáci – 53-ročný Dušan Kantuľák a Pavol Petrík. „Práci s drevom sa venujem už dávno. Je to môj koníček. Oslovil ma starosta, že je taký zámer postaviť chrám. Išli sme do Hradca a zmerali, sfotili a zdokumentovali ho. Potom som doma všetko zakreslil, rozpísal, pripravili sme materiál a narezali drevo. Základy urobila firma, zrubovú časť sme robili dvaja, len firma z Oravy dodala drevené šindle. Teraz pracujem na ikonostase,“ povedal Dušan Kantuľák.

Zrubovú časť postavili približne za tri mesiace. „Potom sme to nechali sadnúť, lebo drevo schne, a v jari sme ho potom obíjali dreveným šindľom. Práce trvali zhruba rok. Je to presná kópia toho, čo sme namerali v Hradci Králové. Všetko sa, samozrejme, nedalo zmerať, lebo som tam nemohol  chodiť po streche, ale potom som to prepočítal podľa fotiek a nákresov. Spoje sú presne také isté ako na pôvodnom chráme,“ povedal Kantuľák.

Do priestorov chrámu prišli v prvý deň stovky návštevníkov z rôznych kútov Slovenska. Radosť z nového kostolíka neskrývala aj 76-ročná Haburčanka Mária Dančaková. „Veľmi sa teším. Je to pamiatka našich predkov. Nech poslúži ďalej aj našej mladej generácii. Nech vidia, čo tu bolo dávno,“ povedala Dančáková.

 

kostolik_2_interier_mipo_res.jpg